Initiativgruppe til nyt bofælleskab på Thurø, der bygger på grønne værdier, opfordrer interesserede til at henvende sig, så byggeriet kan komme i gang og stå færdigt til indflytning i sommeren 2022

Thurø oplever en utrolig målrettet tilflytning fra Fyn og resten af landet ensrettet over dæmningen. Prøv bare at se, hvordan der bliver bygget nye parcelhuse ved Gambøt og Søndervej. Håndværkerne jubler.

Og nu bliver dørene åbnet på vid gab til endnu et spændende byggeprojekt: Et bæredygtigt bofællesskab med grønne værdier, både socialt og energimæssigt, for blandede generationer på en 20.000 kvadratmeter stor “hjørnegrund” inde til højre bag træer og buskads ved krydset Brovejen og Eriksholmsvej. Med en central varmecentral baseret på luft til vand varmepumper.

Fase 1: 37 boliger
– Nej, når du nu spørger, der er ikke tale om et seniorbofællesskab for vi gråhårede, vi vil også gerne slå et slag for børnefamilier. Det er et bofællesskab på tværs af generationer med respekt og anerkendelse for hinandens individualiteter og kompetencer. Første fase er 37 boliger med fælleshus på 200 kvadratmeter, og vi forventer indflytning i sommeren 2022. Fase 2 bliver på det område, hvor Rema1000 havde håbet at bygge, men hvor øen stod sammen om Spar-købmanden, og det bliver sandsynligvis med plads til op til 20 boliger, forklarer Bjarne Møldrup, der er med i initiativgruppen.

Humlebo Gruppen fra Odense er med ind over som samarbejdspartner og forhandler om køb af hele parcellen.

Ejer- og lejeboliger
– Vi snakker om boliger i størrelsesorden 70, 90, 110, 120 kvadratmeter, og vi forventer byggestart i løbet af sommeren. Det er meningen, at der skal være mulighed for både at eje og leje. Vi har fravalgt andelsboliger på grund af ugunstige finansieringsmuligheder, siger Bjarne Møldrup.

– I øjeblikket har vi 13 reelt interesserede, og en meget stor interessegruppe følger os på Facebook, Bofællesskab Eriksholmsvej Thurø. For at komme videre med projektet har vi brug for flere potentielle beboere, altså alle 37, så vi er enige om værdigrundlaget, og specielt meget gerne børnefamilier. Alle henvendelser er selvfølgelig uforpligtende, vi tager en snak, og folk bedes udfylde et interesseskema, som ikke er bindende, men som kan være vejledende for os, og som vi kan bruge i den videre planlægning med Humlebo Gruppen.

Langt fra tanke til handling
Det er ikke bare sådan lige at slå lejr, og som Bjarne Møldrup tilføjer, er der langt fra tanke til projekt, idet de var to vennepar, som tilbage i 2016 tog initiativet til et “bofællesskab på tværs af generationer”, og sendte projektbeskrivelsen til behandling i Svendborg Kommunes Planafdeling. Resultatet blev politisk tommel op med en lokalplan, der åbner døren, ikke kun på klem, men på vid gab.

– Den videre detailplanlægning, både med hensyn til placering af boliger, fælleshus, inspirerende udendørs fællesarealer og værdisæt vil ske, når vi er tilstrækkeligt mange reelt interesserede. Så hvis der skulle være nogen derude, der er nysgerrige og inspirerede, så tøv ikke med at henvende jer, opfordrer Bjarne Møldrup og Ingeborg Inselmann, der repræsenterer de to vennepar, på mail:

bmk@thuro.dk og inselmann@live.dk

Thurø lokalplan 640