Så gik den sommer. Med ferier overvejende i det danske land, hvilket nok har været meget godt på mange måder. Jeg kender mange, som har opdaget skønne steder i Danmark. Så kan godt være, at der ikke er så meget status i “kun” at have holdt ferie i Danmark (og det ER da sjovt at møde helt andre kulturer), men der er mange flotte og spektakulære oplevelser i vente i det danske land.

Personligt har jeg det sådan, at når solen – endelig – skinner i Danmark, så har JEG ikke noget behov for at køre flere tusind km for at komme sydpå, hvor der er endnu varmere. God fornøjelse til dem, der gerne vil det. Jeg skal nok lade være med at forstyrre.

De danske lyse nætter er for mig noget af det mest livgivende og nærmest magiske, og i år har de tilmed givet den ekstra gevinst, at man har kunnet se en komet, hvis man har været et sted uden for meget kunstigt lys. Jeg fik set den flere gange, bl.a. en smuk juli aften efter midnat ved Blåvand. Tanken om denne enestående oplevelse vil jeg lune mig ved, når det bliver efterår, ganske som jeg stadigvæk med glæde tænker tilbage på planeten
Venus’ passage henover solskiven i juni 2012.

Herregud, vil nogle mene. Det var jo bare en sort klat, der med besvær kunne ses på solskiven. Det er for så vidt helt rigtigt – storheden i oplevelsen var i høj grad TANKEN om, at dette faktisk var en planet, der passerede henover solskiven, hvilket først vil ske igen i 2117.

Nogle vil synes, det er fantastisk, andre vil være ret ligeglade. Sådan er vi jo så forskellige. For mig er sådanne naturoplevelser – både spektakulære astronomiske og fx solnedgange og smukke steder – noget jeg kan leve længe på, og det er der, også mange andre der kan. Dagbladet Politiken har netop bragt en serie om genopdagelsen af naturen, og i foråret udkom der en ny bog, “Vi er natur” af bl.a. Simon Høegmark, forsker, naturvejleder og bosat her på Sydfyn. 

I bogen giver Høegmark & Co en lang række eksempler på naturens helbredende kræfter. Der er ikke tale om føleri og fornemmelser, men om videnskabeligt begrundede argumenter for naturens positive egenskaber. Hvilket slet ikke er overraskende, da vi mennesker i tusindvis af år levede meget tæt på naturen. Først meget senere kom skriftsproget til, og det er nok en af grundene til, at det kan være så svært at beskrive de store naturoplevelser. De går ud over sprog, tid og rum, ligesom stor kunst og kultur.

Nogle synes at have glemt naturens magi, men med lidt øvelse kan den let genopdages. Det kan være én af gaverne til os i denne tid.