Vi er flere, der ser frem til turene med det gode skib Helge. I sig selv er Helge et smukt, velholdt skib fra 1924. Først sejlede det Øhavet tyndt som ruteskib, siden blev det til turistfart mellem Svendborg, Tåsinge og Thurø.

Der er intet som at sidde eller stå på dækket med en brise i håret og se et af de smukkeste landskaber i Danmark passere revy. 

Sidste år blev Helge udstyret med en kaffemaskine. Den er heldigvis tilpasset den øvrige velholdte aptering med fed lak og mørke paneler.

– Det er bare en dejlig kaffe, siger formanden for foreningen Helges Venner, Marianne Carlsen.

– I år er der også nyheder. Vi får et nyt oversejl til agterdækket, hvor 36 personer kan sidde i læ og tørvejr. Og vi har stadig plads til 32 i den flotte gamle salon, tilføjer hun.

– Den største nyhed er dog, at Helge har fået installeret et meget effektivt partikelfilter, fortsætter Marianne Carlsen. 

Det er vores lokale Svendborg-fabrik Landson, der har leveret partikelfiltret.

– Vi er specialister i keramiske partikelfiltre, oplyser Sabrina Arentsen fra Landson. Sådan et filter fjerner over 99% af de skadelige partikler fra dieselmotorens udstødning. Det er så et yderligere plus, at filtret også dæmper støjen.

Helge tager cykler og barnevogne med i begrænset omfang. Der er toilet ombord og mulighed for at trække øl og vand. Et offentligt toilet findes ikke på Grasten ved Helges anløbsbro. Der er heller ikke gode parkeringsmuligheder. Der er faktisk slet ingen p-pladser. 

Det letteste for os thurinere inde fra Thurø By er at tage bus 240 eller 241 ud til endestationen i Grasten og så gå det lille stykke ned til broen.

Prisen er 70 kr for voksne på en længere rejse over 2 stop. Op til to stop koster det halve. Et sæsonkort fås for 380 kr. Efter blot 3 returrejser til Svendborg er årskortet tjent ind.

Der er tradition for, at beboerne på Grasten tager imod sæsonens første båd med kaffe og kage.

Sæsonen starter Store Bededag, fredag den 8. maj med anløb mod Valdemars Slot kl 10:40 og mod Svendborg kl 11:10. Se mere på svendborg-havn.dk.