Hvis ikke du har fået smidt juletræet fra sidste år ud, har klummeskribent Niels Jørgen Andersen en ide til hvordan det kan genbruges.
Læs også hans andre kreative tiltag i juletiden.
Som dekoratør er en vigtig del af mit job at skabe nye idéer. Det være sig nye måder at præsentere varer eller serviceydelser på eller vende tingene på hovedet for at se nye muligheder. Julen er ingen undtagelse, selv om det er en tid fyldt med vaner og traditioner.
Lidt nytænkning og kreativitet kan være med til både at ajourføre højtiden, samtidig med at traditionerne sættes i relief. Nisserne driller stadigvæk, julesalmerne skal synges, gaverne uddeles, der danses om juletræet og juletræet er et stedsegrønt træ – eller er det?
Juletræet er som regel et grantræ, som vi i juletiden placerer indendørs og pynter med en julestjerne, julehjerter og anden juletræspynt. I Danmark har rødgran længe været den mest populære gran, men i dag vælger de fleste en nordmannsgran til juletræ.
Hos Magasin du Nord opstod i firserne behovet for store “juletræer” på pladsen foran Bremerholm-indgangen. Men klassiske juletræer ville spærre og genere indgangen, så der måtte tænkes nyt. Jeg havde opgaven og fik plantet otte lindetræer, som dengang var syv meter høje og som – på bedste amerikanske vis – blev monteret med lyskæder på hver en gren. Både de nye “juletræer” og lyskæder udfyldte deres rolle perfekt, og lindetræerne har siden været en fast del af Magasins udendørs julebelysning.
I detailhandlen har juletræer af plast været brugt i rigtig mange år, da de kan skilles ad og opbevares til året efter – og samtidig er det også sjældent, at de taber nålene. Endvidere er de kunstige træer blevet meget mere naturtro, hvilket også har medvirket til en støt stigende efterspørgsel hos private.
I dag taler vi om CO2-udslip, forurening og bæredygtighed. Når træet skal pyntes, er der plads til både traditioner, men også rum for nytolkning: klassisk julepynt og egen produktion og kreativitet har længe været det foretrukne, men de sidste år har retro, bæredygtigt og genbrugspynt været et must.
Denne tendens er dog lidt sværere at føre ud i livet, når det drejer sig om selve træet. Selvfølgelig kan der købes både økologiske og bæredygtige (de såkaldte Fair Tree træer), hvorimod genbrugstanken giver udfordringer. Skal træet genbruges kan nålene bruges til at forbedre havens jord eller bruges i husholdningen til madlavning. Stammen og grenene kan bruges til brænde og flis. Men hvorfor ikke genbruge træet fra sidste år – og nej, ikke det i plastik!
Jeg havde seks små juletræer liggende bag garagen fra sidste jul, som ikke nåede at blive afleveret på forbrændingen. I løbet af sommeren havde træerne skiftet farve og afstanden mellem nålene var blevet større. Man kan vel sige at træerne var blevet mere gyldne, uden på nogen måde at virke prangende. Hvis nålene endnu ikke er faldet af, kræver det en manuel og minutiøs afmontering – her er der mulighed for at lave opgaven til en lille familieopgave for både kone og børn. Alle nåle fjernes, med undtagelse af de yderste på hver gren. Disse yderste nåle danner en fin lille kvist og er med til at give træet et bevidst udseende, så det ikke blot ligner en rest fra sidste år! Resultatet bliver et næsten nøgent træ, som kan bruges både i naturens egen farve eller males i den farve, som du synes hører julen til. Træet pyntes med naturens egen pynt eller pynt som passer i stil og farve til eksempelvis det guldfarvede (økologisk spraymaling) genbrugstræ. Bunden har jeg fyldt med grankogler. Det nye træ skal stå i shelteren julen og vinteren over og det skal bruges igen til næste år.
Heldigvis er der næsten ingen blade på de tre rønnebærtræer, som også skal gøres klar til den kommende højtid.