”Spørg ikke hvad klimaet kan gøre for dig, men hvad du kan gøre for klimaet”

At transformere et fossilt samfund til et samfund, som udelukkende baserer sig på vedvarende energi, kræver politiske visioner og beslutninger, kapital, nye teknologier og ejerskab fra virksomheder og borgere.

Danmark har alle muligheder for at være/blive et foregangsland, som vi allerede er på flere områder, men hvorfor ikke gøre hele landet til et demonstratorium i grønne løsninger og adfærdsændringer?

Uden vores virksomheder, som udvikler og producerer grønne løsninger og produkter, så ville fremtiden se sort ud for den grønne omstilling herhjemme. Derfor skal vi have vores daglig adfærds- og forbrugsmønstre meget mere i fokus. 

Et af værktøjerne til at reducere vores kæmpe forbrug af materielle goder, kunne være deleøkonomien. Jeg synes at en kæmpe rød lampe lyser, når den årlige liste på Jordens overforbrug offentliggøres (Earth Overshoot Day). Det er den dag på et kalenderår, hvor det er beregnet, at Jordens befolkning har forbrugt den mængde ressourcer, som planeten kan gendanne på et år. Hvis alle havde det samme forbrug som os danskere, så ville klodens ressourcer for 2021 have været opbrugt pr. 26. marts.

Vi køber mange ting, fordi at vi har råd til det, og fordi det er behageligt og mageligt, at have sine egne ting inden for kort rækkevidde. I flæng kan nævnes trailere, plæneklippere, haveredskaber, værktøj og vores kære biler. Jeg ved godt, at flere steder i landet allerede har oprettet nabo, vej- og gadelaug, hvor man deles om, og låner tingene af hinanden, men potentialet er kæmpe stort ude i det ganske land.

Delebilsordninger popper også op hist og pist, men vi må indrømme, at selveje bilen er i meget høj kurs, og den udfordring bliver næsten forstærket, når eksperter forventer, at der i 2030 vil være cirka 3,5 millioner privatbiler på de danske veje. Antallet i dag er på cirka 2,7 millioner biler.

Efter min mening, så skal vi have færre biler (men flere elbiler) på de danske landeveje i fremtiden, fremfor konstant at anlægge nye vejstrækninger, som efterfølgende hurtig sander til.

Uanset om vi kan lide det eller ej, så skal vi alle blive bedre til at forbruge mindre. Det kan vi så passende gøre ved at dele/bytte ting og sager med hinanden. 

Lad os danne nye lokale låne fællesskaber. Det kan jo være, at din nabo gerne vil låne hækkeklipperen eller havefræseren ud til dig. Ting som vi typisk bruger 1 – 2 gange om året.