I en have i Bregninge udviklede Helle Fog og Jacob Jarlskov ideen om et europæisk folkemøde på Sydfyn i 2022. De satser på at trække 30.000 mennesker fra hele Europa til Svendborg, og det vil også smitte af på Tåsinge.
Det er en af året varmeste dage i starten af august. I god afstand af støjen fra Sundbrovejen i bunden af Helle Fogs store have sidder hun og Jacob Jarlskov og arbejder på et gigantisk projekt. I sommeren 2022 vil de lave et folkemøde på Sydfyn inspireret af folkemødet på Bornholm. Forskellen er dog, at det skal være et folkemøde for hele Europa, hvor kultur og mad skal opleves på kryds og tværs af nationaliteterne – og hvor der skal diskuteres politik og samfundsforhold.
Hovedkvarteret er i Helle Fogs hus og have, hvor hun også har sin virksomhed, Villa, der producerer håndlavede fliser. På adressen på Tåsinge er der udstilling og udlejning af fest- og konferencelokaler.
– Vi har så mange problemer, som vi ikke kan løse alene. Tænk bare på coronaen, miljø, klima og flygtningestrømme. Der er vi nødt til at arbejde sammen, hvad enten vi har lyst eller ej, forklarer Helle Fog om baggrunden for folkemødet.
Foreningen Europæisk Folkemøde satser på, at der skal komme 30.000 mennesker fra hele Europa til det første folkemøde. Derfra må det gerne vokse.
– Det er jo en kæmpe mulighed for Sydfyn. For ud over det, at vi kommer til at tale sammen på kryds og tværs og det demokratiske projekt, så giver det jo en kæmpe omsætning for det lokale erhvervsliv, supplerer Jacob Jarlskov.
Fra hovedkvarteret i Bregninge har de to tråde ud i hele Europa, hvor de samarbejder med andre lignede projekter og de taler med politikere, embedsfolk og græsrodsbevægelser.
Sydfyn perfekt
Ideen er nogle år gammel, og initiativtagerne arbejdede først på at få huset eventet i Mariagerfjord Kommune. Den mulighed blev ikke til noget og foreningen besluttede at vende tilbage til ideen om Sydfyn og Svendborg som værtsby.
– Det er et kæmpestort projekt, som ikke alle kommuner kan løfte. Men Svendborg er jo vandt til store events. Der er landsstævne næste år, og så er der jo hvert år det store fødevaremarked og en bridge-festival, så kommunen har masser af erfaring med store begivenheder, forklarer Jacob Jarlskov.
– Vi skal heller ikke glemme, at hele Sydfyn er et område med fantastisk natur, en stærk kultur og en historie med sejlskibene, hvor det at være åben for omverdenen ligger i områdets historie, supplerer Helle Fog.
Der er dog ingen tvivl om, at Svendborg ikke kan løfte opgaven alene. Det bliver en opgave for hele Sydfyn konstaterer de to, og der bliver sikkert også brug for lufthavnen i Tåsinge når vigtige politikere og ministre fra Europa skal flyves ind til mødet.
Bornholm forbilledet
Det er folkemødet i Allinge på Bornholm, der er forbilledet for det Europæiske Folkemøde. Foreningen har da også flere gange være på Bornholm for at få gode råd af de erfarne folkemøde-folk dér.
– Vi forestiller os, at det bliver lidt samme model, hvor det er de folk, der kommer, der sætter dagsordenen. Men det er vigtigt for os, at også de grupper, der ikke har flere hundrede tusinde til rejser og teltleje, kan komme. Det arbejder vi på at finde en model for, siger Helle Fog.
Men de to håber, at der også bliver plads til både østeuropæiske arbejde, engelske brexiteers, gule veste fra Frankrig, pridebevægelsen og så videre. Politikere, virksomheder og organisationer skal der nok komme masser af.
– Der er mange at tage af, når vi har hele Europa med, så det løber hurtigt op. Hvis man har en B&B på Tåsinge kan man roligt regne med, at den bliver booket, griner Jacob Jarlskov.
Benarbejde i haven
Men foreløbig står den på politisk benarbejde og kontakter med tråde ud i Europa fra haven i Bregninge. De to har været i både København og Bruxelles for at finde samarbejdspartnere og lave lobbyarbejde.
– Lige nu handler det også meget om at få lokal opbakning. Hvis de sydfynske kommuner ikke går all in, kan det ikke lade sig gøre at løfte så stort et projekt, siger Jacob Jarlskov.
– Vi har dog ikke mødt andet end begejstring med dem vi har talt med indtil nu, så vi tror på sagen, fortsætter han.
Og selvom Helle Fog og Jacob Jarlskov har masser af praktiske ting at gøre omkring det lille havebord i Bregninge, så er det hele ideen bag folkemødet der driver dem.
– Alle har jo snakket om i årevis, at EU mangler folkelighed, og at der er for langt fra almindelige mennesker til Bruxelles. Tænk hvis vi her på Tåsinge kunne være med til, at det ændrede sig, og almindelige europæere begyndte at tale sammen om fælles problemer, slutter Helle Fog.