I 1860 skrev den daværende præst i Bjerreby, Pastor Heilmann det, der i dag kendes som Tåsinges nationalsang. Den er svær at synge – hvis man kan huske den – og teksten er efterhånden temmelig gammeldags og utidssvarende. Filmkomponisten Jesper Hansen, der bor i Skovballe, vil derfor gerne give et bud på en ny Tåsinge-sang, og teksten skal være et fælles projekt for alle på Tåsinge.

Der findes mindst tre kendte Tåsingesange, men én betegnes sædvanligvis som nationalsangen for Tåsinge. Thorsengs nationalsang kaldte forfatteren pastor Heilmann den, da han skrev teksten til  en populær tysk jagtmelodi i 1860. Den dukker altid op ved festlige sammenkomster på Tåsinge. Desværre ender det ofte i en fuser, for meget få kender melodien og teksten, er selv i det historiske perspektiv, ikke ligefrem mindeværdig.

– Jeg har selv prøvet at spille til, når vi skulle synge nationalsangen til den årlige Skovballefest. Jeg vil sige det sådan, at det altid gik så godt, griner Jesper Hansen.

Ideen om, at der måske skulle skrives en ny nationalsang for Tåsinge, opstod for nylig på Facebook, og Jesper Hansen var ikke sen til at gribe bolden.

– Det kunne være sjovt. Og det kan jo ikke gå værre, end at min melodi hurtigt bliver glemt. Men det kunne da være fantastisk, hvis det blev som med Shubidua´s Sankt Hans-sang, der lever sammen med Holger Drachmanns og Peter Erasmus Lange-Müllers Vi elsker vort land fra 1885.

Fælles tekst

Medens Jesper Hansen nok skal lave en god og sangbar melodi, der er skræddersyet til 2021 danskeres struber, så kunne han godt tænke sig at teksten blev et fælles projekt. Derfor vil han gerne have alle, der har lyst til at give et bud på, ord der skal med i sangen.

– Det kan være alt fra, at man skriver en tekst til en melodi, man kender til en enkelt linje eller nogle ord, man synes er vigtige. Så skal jeg nok sørge for, at det hele bliver sat sammen på en god måde, siger Jesper Hansen.

– Det kan jo godt være, at der kommer en fantastisk tekst, der bare overtrumfer alle andre. Men ideen om, at teksten bliver et fælles projekt, som mange tøsinge har bidraget til, er jo fantastisk, fortsætter han.

Planen

Planen er at sangen skal præsenteres i Bregninge Bakker den 4. juli på Tåsinge Museums fødselsdag. Her vil den nye sang skulle stå sin første prøve, når forhåbentlig flere hundrede tøsinge er med til museets traditionelle arrangement.

– Det er jo de mest fantastiske rammer til at præsentere sangen, og som komponist kan man jo ikke ønske sig mere, siger Jesper Hansen. Han lover dog, at han også vil øve sig på Pastor Heilmanns originale nationalsang, så ingen føler sig forbigået.

– Der kan jo være nogen, for hvem den gamle sang er vigtig. Det er jo ikke meningen, at den skal kasseres, siger Jesper Hansen.

Han satser på at sangen kan blive indspillet med nogle af de mange professionelle musikere, der bor på Tåsinge, lavet video og lagt på YouTube, så alle kender sangen. Og på den måde har nutidens musikere nogle tricks, som Pastor Heilmann ikke havde dengang i 1860.

Sådan gør du 

Du kan komme med input til sangen på
Facebooksiden “Tåsinges NY nationalsang” 

eller skrive til TØSINGEN på taasinge@øblad.dk  skriv venligst mailen
MÆRK/EMNE: NY nationalsang

Vi skal helst have dit forslag senest 1. maj 2021