Julemanden kommer naturligvis fra Nordpolen, næh nej, han kommer selvfølgelig fra Grønland, eller er det måske Finland? Alle er gode bud og kan bringe glæde til mange børn.

Santa Claus’ oprindelse skal imidlertid søges under varmere himmelstrøg.

Vi skal et godt stykke tilbage i historien, til et sted ved kysten i det nuværende sydlige Tyrkiet, nærmere bestemt byen Demre mellem Fethie og Antalya. 

På den tid hed byen Myra og området Lykien. Det var længe før tyrkiske stammer vandrede mod vest og dannede Tyrkiet. Til gengæld var romerne gået mod øst og havde erobret området, der havde været både selstændigt og underlagt invandrede grækere.

Nær Myra lå byen Patara. Her fødtes Nikolaus omkring år 270. Hans familie var rimeligt velstående. Senere bliver han præst, og da han bliver biskop er han flyttet til Myra.

Den mest kendte historie om Biskop Nikolaus er den, hvor han giver en sum penge til en familie med tre fattige døtre. Uden mulighed for medgift ville pigerne ellers havne i et bordel. Nu kan de i stedet blive gift.

Biskop Nikolaus dør den 6. december 343, han kåres senere til helgen, bliver St. Nikolaus og bliver skytshelgen for bla. børn, søfolk, bryggere og prostituerede. Store dele af den katolske verden fejrer stadig hans dødsdag med gaver. I den protestantiske verden blev Santa Claus forbundet til julen og Jesu fødsel.

Over 2.000 kirker verden over er indviet til Sct. Nikolai. Den ældste kirke i Svendborg er en af dem. i Svendborg?