På trods af Corona-restriktionerne er interessen for loppefund stadig intakt. På Bjernemarksvej er Peder Most Gardens loppemarked blevet en fast institution både for tøsinge og professionelle loppe-opkøbere, og overskuddet et vigtigt økonomisk tilskud til den ambitiøse garde.

Man kan se, at det er Corona-tider ved det gamle frugtlager på Bjernemarksvej, her den første søndag i november. Der er lange køer til de to rum, loppemarkedet er delt ind i. Folk venter pænt iført mundbind og med afstand. Når der går et par stykker ud, bliver nye lukket ind af de frivillige, der holder øje med, at der ikke er flere inde, end der må være ifølge reglerne.

Peder Most Gardens loppemarked har de sidste 20 år kørt som en velsmurt maskine, og overskuddet giver et pænt tilskud til instrumenter, uniformer, undervisning og koncertture for de unge musikere i garden.

Claus Johansen er én af de frivillige. Han har været med i 15 år og er også blevet formand for gardens støtteforening.

– Som så mange andre, kom jeg med i arbejdet, fordi min datter spillede i garden. Så bliver sådan ligesom draget ind i det. Men i dag er der faktisk rigtig mange af de frivillige, som ikke har noget tilknytning til garden. De er med fordi, de gerne vil være en del af fællesskabet, fortæller Claus Johansen.

Der er 25 faste hjælpere, der er på plads, hver anden søndag, når loppemarkedet spænder af. Derudover er der nogen, der kører ud og henter ting og sorterer. I alt er omkring 50 personer tilknyttet loppemarkedet og giver en hånd ind i mellem.

Mere populært
Siden starten er interessen for loppemarkedet og genbrug vokset støt år for år.

– Det er blevet større og mere populært. Flere gæster betyder også større omsætning, siger Claus Johansen.

De seneste år er det nærmest eksploderet, fordi TV-kanalerne har sendt en lind strøm af programmer, hvor loppefund og guld i gemmerne har været et gennemgående tema.

– Man kan sige det sådan, at de mange TV-programmer i hvert fald ikke har været dårlige for loppemarkederne, siger Claus Johansen med slet skjult underdrivelse.

Man skal dog ifølge Claus Johansen stå tidligt op, hvis man vil gøre de rutinerede kunsten efter og gøre et kup på markedet på Bjernemarksvej. Allerede før TV gjorde loppemarkederne ekstra moderne, er der nemlig kommet en fast skare af professionelle loppe-findere. De står for det meste i Corona-køen som de første.

– De ved lige nøjagtigt, hvad de går efter. Og efterhånden ved vi det også, så vi bliver ikke snydt, og de er også villige til at betale en god pris, fordi de ved, hvad det er værd, siger Claus Johansen.

Julepynt hitter
Men selv om de tider er forbi, hvor man kunne købe noget, der var tusinde kroner værd for en femmer, så er der alligevel masser der trækker. Lige nu er det store hit i frugtlageret julepynt.

– Jeg synes ikke, vi specielt kan mærke, at folk er begyndt at købe julegaver på loppemarked, men julepynt går der meget af hvert år på denne tid. Derfor har vi sat en ordentlig stak frem.

Af og til er der nogen, der mener at det er blevet for dyrt at gå på loppemarked. Men det afviser Claus Johansen for det meste med et lille regnestykke.

– Vi har udgifter til husleje, bil, diesel og kaffe til de frivillige, og så skal man jo huske, at overskuddet går til et godt formål, nemlig Peder Most Garden, slutter Claus Johansen.

De 25 frivillige er ved at lukke denne første søndag i november efter at have været i sving i seks timer. Et par der kommer for sent, får lige lov til kigge efter en kommode, medens der låses af og tingene så småt gøres klar til næste loppemarked om 14 dage.

FAKTABOKS
Peder Most Garden blev stiftet i 1953 i forbindelse med Svendborgs 700-års byjubilæum.
Navnet stammer fra en populær drengeroman om den rødhårede svendborgdreng Peder Most skrevet af  Walter Christmas i starten af århundredet.
Efter jubilæet blev garden opløst, men 1971 blev den genoplivet, og i 1977 fik pigerne også lov til at spille i garden. Op gennem 80’erne og 90’erne blev Peder Most Garden en af landet bedste og har vundet et utal af priser.
Peder Most Garden er en vigtig del af Svendborgs musikliv og giver en masse oplevelser til medlemmerne i form af stævner og koncertture til udlandet.

Kilde: www.svendborghistorie.dk