Gennem årene har Thurø fostret mange sømænd og fiskere, men dog ingen så kendte, som ham med piben. Vi kender ham alle sammen, enten fra maleriet i vores barndomshjem, i sommerhuset eller hos vore bedsteforældre. Han hang næsten i alle hjem, med det resultat, at mange af os svor på, at den slags kitsch ville vi aldrig selv have hængende… indtil NU.

Den Danske Orbog beskriver kitsch, som værende indbo, kunsthåndværk, kunst, litteratur m.m. der regnes for underlødig og smagløs pga. sin banalitet eller overdrevne sentimentalitet, men af samme grund værdsættes med ironisk distance af nogle.

Måske er det denne ironiske distance, som har gjort fiskeren til et tema, for samlere i flere lande. Han er portrætteret i et utal af versioner med brug af forskellige teknikker og i forskellige størrelser – altid med en blå trøje inderst (…og en enkel rød!).

I Norge er man sikker på at han er nordmand og i Danmark mener mange, at han er malet af skagensmaleren Michael Ancher. Men fiskeren er ikke fra Norden og ej heller fisker. Han hedder faktisk Dorus Rijkers, er hollænder og levede fra 1847 til 1928. I sit job som redningsmand har Dorus Rijkers reddet flere end 500 mennesker i havsnød og var således den  redningsmand, der har reddet flest folk fra at drukne. Derfor blev han hædret af Kong Willem III i Holland og derfor er de hollandske redningsstationer ved havet opkaldt efter ham. Mange redningsfolk havde dog deres viden om havet, fra et tidligere virke som fisker og det gjaldt også Dorus Rijkers.

I 1920’erne malede tyskeren Harry Haerendel et portræt af Dorus Rijkers ud fra et fotografi taget i slutningen af 1800-tallet. Det er dette maleri, som siden er blevet kopieret utallige gange og som præger væggene i mange danske og udenlandske hjem. De gamle lavloftede stuer krævede små fine malerier, gerne i højformat, men det går ikke i dag. 

Med nutidens store lofthøjder, de mange hvide vægge og åben etageadskillelse må der tænkes i større formater, selvom motivet er det samme. Således fik fiskeren i en ny og manipuleret udgave forlænget  baggrunden, blev dobbelt så bred, fik tilføjet lidt overdrevne penselsstrøg og derefter blæst op til ca. 200 x 300 cm. 

Men hvem siger det skal være fiskeren, som skal tilpasses nutiddens byggeri – det kan jo også være billedet fra brylluppet eller af børnene. 

Og vi har jo også en brunstig kronhjort, der står ved skovsøen og brøler…