Der grines ofte, når “Sirenerne” samles omkring den medbragte kaffe ude i Thurøs natur. Ud over den åbenlyse hygge lægger de en slagplan for næste uges rute.
– Navnet valgte vi fordi så meget på øen knytter sig til skibe og det maritime, oplyser Kirsten Martinussen, der af og til er talskvinde for gruppen på fem-seks voksne kvinder.
– Vi er dog ikke helt så farlige som de græske sirener, understreger hun med et smil.
– Rappenskralderne i Svendborg var medvirkende årsag til, at vi oprettede vores lille gruppe på Thurø for 2 1/2 års tid siden, tilføjer Mai-Britt Smith. – Og så er det skønt med frisk luft og motion.
– Vi har lagt mærke til, at en del skolebørn nu går ud og samler skrald op. Det er dejligt at se – og det hjælper meget. – Vi er også meget glade for de mange positive tilkendegivelser, vi får på turene. Det er dyt, vink og opmuntrende bemærkninger, lyder det enstemmigt fra gruppen.
Baggrunden for det frivillige initiativ er ellers alvorlig nok.
– Der er desværre et behov for det, siger Tanya Vett. – Især med henkastet affald langs de mest trafikerede veje.
Det er mest cigaretskodder, plastikemballage, slikposer og dåser, der samles op. Og så de mange hundeposer, der smides ind under hækkene eller ind i buskadset langs stierne.
Sirenerne undrer sig over, at ikke alle tager poserne med hjem. Det kan tage lang tid for en pose at blive brudt ned i naturen.
De stiller op godt klædt på til arbejdet. Handsker og selvlysende veste er kommet til gennem et samarbejde med Vand og Affald. Gribetængerne kommer fra Havecentret i Tved. Thurø-firmaet RS Composites og Neye i Svendborg har støttet med kørende affaldsspande.
– Thurøbageren og SPAR er flinke til at støtte med brød og kaffe, tilføjer Lisbeth Madsen.
Turen går i dag ned til Gambøt forbi Thurø Sejlklub og langs værfterne mod Blåby. Lidt efter Øen er der et lille offentligt tilgængeligt område med et bænkebord, hvor de kan tage sig en kop kaffe.