Tåsinge Museum i Bregninge har fået ny formand og forvalter, og efter et par hårde år efter at pengekassen blev tømt, skal der nu sættes fokus på at føre museet ind i fremtiden.

Der er ikke mange frivillige denne mandag formiddag midt i en Corona-tid. På en god dag kan der eller være op imod 40 frivillige på museet i Bregninge og på Lokalarkivet i Landet, sidder der typisk 10 -12 frivillige og arkiverer. Men kun en håndfuld stikker hovedet ind og fortæller på behørig afstand, hvad de kaster sig over denne dag.

– En del af de frivillige er jo godt oppe i årene, så mange vælger at blive hjemme for en sikkerheds skyld, fortæller Hanne Søgaard, der netop er blevet valgt som ny formand efter Keld Thrane, der efter 13 år på formandsposten fortsætter på museet som menig frivillig.

Og det er netop fællesskabet oomkring museet og de de frivillige, der fik Hanne Søgaard til at gå ind i arbejdet på museet. Hanne Søgaard flyttede til Tåsinge for godt fem år siden siden efter at have arbejdet som studiechef på universitetet i Nuuk i Grønland.

– Fra starten af fornemmede jeg, at der var en helt speciel ånd og fællesskab. Det er et godt, hyggeligt og sødt lille museum, som virkelig er værd at arbejde for, fortæller hun.

Hanne Søgaard viser den Maritime Stue frem, som et hold af frivillige er ved at renovere til museets åbning den 1. juni.

Økonomien god igen

Det var ellers et noget kaotisk museum, der mødte Hanne Søgaard, da hun startede som frivillig i marts 2018. Det vist sig at museets regnskabsfører havde tømt alle konti, og en million kroner væk. Pengekassen var tom.

– Det var kun den tredje gang jeg var på museet, at bomben sprang, men jeg tænkte, det her er værd at kæmpe for, husker Hanne Søgaard.

Efter en stor indsats er økonomien ved at være på ret køl igen takket være private donationen, fremskudte tilskud fra kommunen og penge fra Velux Fonden, SEAF og Fynske Banks Fond. Keld Thrane videregiver et museum i fin form til den nye bestyrelse.

– Ved fælles hjælp og en utrolig  gavmildhed er vi ved at være tilbage, og det er det fantastiske fællesskab, der bærer det, siger Hanne Søgaard.

Fremtiden

Udover at der fortsat skal søges fonde til at føre de frivilliges mange ideer ud i livet, ser den nye formand det også som sin opgave at se fremad.

– Vi skal se at lavet et fremtidsværksted, hvor vi prøver at få at tænke nye ideer til, hvordan museet skal se ud om ti år, fortæller Hanne Søgaard.

En af opgaverne der venter, er at få digitaliseret og reorganiseret museets store samlinger, og formanden efterlyser potentielle frivillige, der har interesse i den del af museumsarbejdet. Museet kunne også godt bruge frivillige med forstand på hjemmesider og sociale medier, men alle kompetencer er velkomne.

Samtidig ser Hanne Søgaard det også som en opgave for den nye bestyrelse at fastholde den store opbakning museet har på Tåsinge i dag.

– Vi er nødt til at være mere attraktive for en yngre målgruppe, hvis vi skal overleve. Der er heldigvis mange nye unge tilflyttere, som enten er folk, der flytter til eller tilbage. Dem skal vi have fat i, siger Hanne Søgaard.

Digitalisering

Museets formand tænker allerede højt om, hvad der kan ske på Tåsinge Museum og Lokalarkiv de kommende år. Museets samlinger skal formidles digitalt, og måske skal museet udnytte sin udstilling om Elvira Madigan og Sixten Sparre bedre og måske gå væk fra den romantiske vinkel, der præger udstillingen i dag. Museet vil også gerne være rammen om flere fælles begivenheder på øen som koncerter og foredrag.

– Vi skal have fundet ud af, hvordan vi udnytter alle de ting vi har i en fremtidsvision. Vi skal være dér, hvor folk er, slutter Hanne Søgaard.