For ti år siden begyndte kunstneren Camilla West fra Vindeby at male helt anderledes. Efter en blodprop måtte hun nærmest starte forfra. Den nye stil er blevet et kæmpe succes, og Camilla West`s billeder hænger nu i tusindvis i hjem over hele kloden.

Camilla West hader at få taget sit eget billede. Hun har heller ikke billeder af sig selv på sine profiler på de sociale medier. Hun vil gerne overlade den del af arbejdet til hendes malerier, og de gør da også et fremragende job med at sælge sig selv. Hendes billeder, hvor hun med enkle og hurtige penselstrøg fanger essensen af Tåsinge, er blevet solgt i tusindvis til kunstelskere over hele kloden gennem de sidste ti år. New Zealand, Norge, Frankrig, Japan og USA bare for at nævne nogle af landene.

– Tænk, jeg har malet Tåsinge så mange tusinde gange og de hænger over hele verden. Vores Tåsinge. Eller mit Tåsinge, siger hun eftertænksomt.

Lige nu er den lange række af udstillinger sat på hold på grund af corona-situationen. Men Camilla West håber på, at en udstilling i Quiberon i Bretagne i Nordfrankrig kan blive til noget til sommer. Her skal hun udstilles sammen med den afdøde danske kunstner Jack Kampmann.

Genstart 

De mange billeders rejse ud i verden startede for knap ti år siden. Camilla West fik en blodprop, og den akademi uddannede kunstner glemte alt, hvad hun havde lært, bevist eller ubevist, fortæller hun. Hun måtte starte helt forfra. En veninde havde arrangeret en udstilling, mest for at få hende i gang med livet igen, som Camilla West beskriver det i dag.

– Jeg gik en tur og blev pludselig opmærksom på landskabet på en helt ny måde. Jeg så pludselig farverne og linjerne for mig i hovedet og skyndte mig hjem for at ramme det, jeg så og få det over på lærredet, fortæller hun.

Det udløste et sandt arbejdsraseri, og billederne strømmede ud af atelieret i det lille rækkehus i Vindeby. Hun gik ture, så et billede i hovedet og skyndte sig hjem for at male det. Hun beskriver det selv sådan, at hun havde det, som når et barn tegner. Der var ingen filtre.

– Det første halve år malede jeg fire – fem billeder om dagen, fortæller hun.

– Jeg har det stadig, som om jeg har opdaget noget nyt, og jeg har ikke ro, før jeg er kommet hjem og har det fået gjort færdigt.

Ud i verden

Nogle af de billeder Camilla West malede til den allerførste udstilling i 2012, lagde hun fotografier af på Facebook. Det var der en gallerist i Stockholm, der så. Vedkommende skrev til hende, at han gerne ville udstille hendes billeder i Stockholm. Derefter gik det slag i slag, og siden har der nærmest været en udstilling hver måned et eller andet sted i verden.

– Der var pludselig mange, der gerne ville udstille mig, men det var ikke noget problem, for der var jo billeder nok, husker hun.

Pludselig var der sat gang i en succes, der foreløbig bare er fortsat med at vokse i omfang

– Jeg gik herhjemme og troede, at livet var ved at være halvslut, og så pludselig skete det her. Det er en fantastisk rejse, siger hun og smiler.

Det er dog sjældent hun selv er med, når billederne rejser ud i verden, selvom hun har været i både Norge og Spanien. Men hun fortæller stolt om de oplevelser, hendes billeder har haft, som var det hendes børn.

– De er blevet udstillet for den norske dronning. Desværre var hun forsinket, så jeg nåede ikke at møde hende selv. Og så var et par af mine billeder med på en lille udstilling, der blev lavet i forbindelse med, at Barack Obama besøgte Aalborg for et par år siden. Så så jeg mine billeder i TV Avisen om aftenen, griner hun.

Fortsætter arbejdet

Camilla West er med tiden blevet dygtigere og laver flere eksperimenter, end hun gjorde i starten. Især er hun blevet bedre til at blande farverne, så hun hurtigere rammer nøjagtigt den nuance hun har oppe i hovedet. Selvom hun har malet andre steder i Danmark og i udlandet, er det stadig farverne og linjerne på Tåsinge, er er drivkraften.

– Hvis jeg er ude, kan jeg mærke, at nu skal jeg hjem og male Tåsinge. Jeg tror ikke jeg nogensinde løber tør for ideer her, fortæller hun.

– Jeg synes det er utroligt, at jeg kan få lyst til at male nattehimlen over Svendborgsund, hver eneste gang jeg ser den. Det bliver jeg aldrig nogensinde træt af, tror jeg, fortsætter hun.

Et andet motiv, der går igen i de mange malerier er bål. Store bål, små bål og Sankt Hans bål.

– Helt i starten kunne jeg kun male vandrette linjer, så kom de lodrette. Da jeg pludselig en dag malede et bål kom alle de andre linjer med. Nu har jeg det sådan, at jeg aldrig bliver træt af at male bål, forklarer Camilla West.

Camilla West hader at blive fotograferet. Så kig godt på billedet her, det er nemlig et af de sjældne. Hun lader nemlig hendes mange malerier af tøsingske landskaber sælge sig selv, og ligeså snart corona krisen er overstået, er de igen på vej ud til gallerier verden over.