Kunstneren Helle Bertram springer nu ud og afslører, at det er hende, der har huseret på de sociale medier de sidste otte år som Nissen fra Tåsinge i en julekalender, hvor den uregerlige nisse kommer ud for lidt af hvert.

Der er mange, der ved, hvem der står bag Nissen fra Tåsinges julekalender, men det er jo ikke alle, der følger nissen, der ved det, fortæller Helle Bertram, da Tøsingen møder hende i huset i Troense.

– Faktisk er det jo ikke så hemmeligt, men sidste år var jeg til et arrangement på Frederiksøen, hvor jeg havde nissetøjet på. Så kom der en dame hen og spurgte, om det var mig, der var nissen fra Tåsinge, – og om hun måtte røre ved min fletning, fortæller hun.

Men nu er det ude til alle, der ikke måtte vide det: Det er kunstneren Helle Bertram, der står bag Tåsinge-nissens eventyr på Facebook hvert år i december. Selvom nissen også selv har en del at skulle have sagt.

– Jeg er lige så spændt på, hvad der skal ske som alle andre. Når det først kører, kan det gå alle veje, fortæller Helle Bartram.

Hvert år, når julemåneden nærmer sig, så overvejer hun, om hun har overskud til at sende nissen på nye eventyr, men der er et vist pres fra de mange faste fans.

– Der er mange der følger nissen, som hvert år siger, at jeg ikke må stoppe, og så må nissen jo afsted, siger hun.

Drikker sig fuld
Det hele startede i sommeren 2012, hvor Helle Bertram købte nissehuen på en tur til Drejø. Hun tænkte, den kunne bruges til et eller andet.

– Da det blev december, lagde jeg et billede på Facebook, hvor nissen hoppede rundt ude i skoven. Der kom også et dagen efter, og folk bad om mere. Pludselig var vi ude i en julekalender, fortæller Helle Bertram. 

– Jeg har en livlig fantasi, og det løb af med mig. Nissen går på bar og drikker sig fuld og gør ofte noget, man ikke skal. Den tænker sig ikke så meget om, og opfører sig ikke ordentligt. Men nissen er ikke ond eller politisk og udleverer aldrig nogen. Den kan godt lide risengrød og vaniljekranse og bliver altid god igen, uddyber hun.

Af samme grund er Nissen fra Tåsinge ikke for børn, for det er en moderne nisse, der lever et moderne liv og laver voksen-ting man ikke må.

– Jeg er et legebarn, og jeg kan godt lide nisser og nissehistorier, men det er ikke altid, jeg lige har kontrol over, hvad der sker, fortæller hun.

Vilde eventyr
Gennem årene har nissen været på mange forskellige eventyr. Den har været til klimatopmøde i Paris, hvor den blev smuglet til Frankrig sammen med kunstneren Jens Galschiødts skulptur. Den var været på Martinique i Caribien og i New Zealand og Australien.

– Hvis jeg ellers husker det, tager jeg nissehuen med, og så får jeg taget nogle billeder, jeg kan bruge til noget sjovt i december. Der er mange forskellige fotografer inde over projektet, men det er altid mig der instruerer billederne og fortæller historierne, siger Helle Bartram.

Hvis man kigger ned gennem nissens oplevelser gennem de seneste otte år, tegner der sig også et billede af en ballademager.

Nissen har gennem tiden stjålet både en politimotorcykel og en traktor, og der følger også klager i kølvandet på nissens oplevelser.

Nissen har også været på besøg på Christiansborg og i byrådssalen i Svendborg.

– Politikerne så godt nok lidt underlige ud, da der sad en nisse i borgmesterens stol, men jeg skulle bare lige have et billede, så var jeg væk igen, griner Helle Bertram.

Klar til december
Men ind imellem de mange rejser og uheldige eventyr lever nissen også et helt almindeligt liv. Den sejler kajak, går i fitnesscenter, får trukket tænder ud hos tandlægen og er sågar blevet opereret. Den går i svømmehallen, og sidste år var nissen på jagt efter et job.

– Jeg prøver altid at få noget humor ind over nissens oplevelser, men der kan også ske dramatiske ting. Et år druknede nissen næsten, men blev reddet i sidste øjeblik, fortæller Helle Bertram.

Julen fylder i det hele taget en del i Helle Bertrams virke. Hun har også tegnet Landsforeningen af danske folkedanseres julekalender inspireret af dronningens 80-års fødselsdag og livet omkring Svendborgsund, som hun kan se ud af vinduerne fra sit atelier.

Nissen sendte i august en lille hilsen, da Helle Bertram mødte den på Bornholm, hvortil den var fløjet på en gammel havørn fra Skovballe. Den savnede sin familie og kæreste, der var strandet på New Zealand, og var ellers gået i Corona-hi i sin hemmelige hule på Tåsinge.

Hvad der skal ske, når det snart bliver december, og Nissen Tåsinge igen tager på eventyr, ved ikke engang Helle Bertram.

– Det er jo nissen, der bestemmer, hvad der skal ske. Men mon ikke der er masser af emner med al den Covid. Og selvom nissen kommer galt afsted og ikke opfører sig så pænt, ender det altid med noget hyggeligt juleaften, slutter hun.

Hvis du har fået lyst til at følge Nissen fra Tåsinges julekalender, så kig her: https://www.facebook.com/nissen.fra.taasinge Her kan man også læse om nissens eventyr i de seneste år.