Jeg er nok ikke den eneste, der har tænkt tanken: Hvem pokker hælder alle sine efterladenskaber fra McDonald’s ud ad vinduet på bilen og lader det ligge i grøftekanten med pap, papir, plastik og slatne pommes fritter? Der ligger også overraskende meget slikpapir, brugte mundbind, tomme cigaretpakker og øl- og sodavandsdåser, der faktisk kan være farlige for dyr der går ude, hvis de begynder at tygge i dem – og det gør de.

Nu er der sikkert nogen, der spørger, hvad jeg ved om det? Men jeg er en af de tosser, der løber rundt i løbesko og træner til et motionsløb i ny og næ. Så jeg har gennem årene se rigtig mange grøftekanter, kilometer efter kilometer og på det meste af Tåsinge. Og tro mig, der er rigtigt meget affald. Jeg har også et par gange oplevet, at folk har smidt skraldesække, gamle køleskabe og tørretumblere i skoven, men det er trods alt et særsyn. En del af affaldet kan selvfølgelig være noget, der er fløjet ud over markerne, når vinden tager fat, det skal retfærdigvis nævnes.

Først bliver man forarget, og når man langsomt opdager, at det ikke hjælper så meget, så begynder man at tænke på, at man kunne da også samle noget af det op. I mit tilfælde er der ret langt fra tanke til handling. De gange jeg har gjort alvor af at tage en lille rygsæk på under løbeturen og  samle det mest iøjnefaldende affald undervejs, kan nok tælles på en hånd – eller muligvis på to fingre.

Men jeg vil tage mig sammen og lade mig inspirere af Sejr og Danu, du kan læse om længere inde i bladet og begynde at samle lidt mere af andres affald, når jeg nu alligevel bruger mange timer langs de tøsingske grøftekanter. Og hvis vi allesammen gør det: Tager en lille pose og tager lidt med, når vi nu alligevel går tur, lufter hund, går fra skolebussen eller cykler rundt, så kunne vi hurtigt få ryddet op til glæde for os selv, og alle dem der forhåbentlig besøger Tåsinge her til sommer.

Og endnu bedre snak også om det ved aftensmaden, og med hinanden over køledisken og hækkene, så vi alle forstår, at naturen ikke er en skraldespand… 

Godt forår