Landstræner Nikolaj Jacobsen håber, at herrelandsholdets verdensmesterskab kan gøre god reklame for håndbolden, men tiderne skifter, og forældrenes ambitioner på børnenes vegne rammer de små håndboldklubber, også på Thurø

I sensommeren 2004 flagede thurinerne – ikke på Flagebakken men på Brovejen for enden af dæmningen – for OL-vinder, landstræner Jan Pytlick, da han vendte hjem i triumf fra Athen med en guldmedalje om halsen efter de danske håndboldkvinders store bedrift. Som sirenernes sang i den græske mytologi var der ingen nåde over for modstanderne.

I januar 2021 gentog scenen sig, da et fakkeloptog af thurinere hilste verdensmestertræner Nikolaj Jacobsen velkommen tilbage til øen med en guldmedalje om halsen efter håndboldherrernes guldtriumf i faraoernes land, Ægypten.

Leverpostej og makrel  

Det tog nærmest pippet fra den ellers ikke mundlamme landstræner, der først og fremmest havde glædet sig til at komme hjem til en rugbrødsmad.

– Men jeg var meget rørt over denne hjemkomst, siger Nikolaj Jacobsen, der efterfølgende fik sin smurte rugbrødsmad, endda to.

– Jeg fik både med leverpostej og makrel – og pandekager…

Guldambassadører
for håndbolden 

Med en VM-guldmedalje om halsen og på sit træner-CV kunne Nikolaj Jacobsen og resten af landsholdsspillerne, for dens skyld, være oplagte ambassadører for håndboldspillet, der er i krise i de små klubber, Thurø inklusive, hvor håndboldklubben er historie.

– Forhåbentlig kan vi få nye til at interessere sig for håndbolden gennem selve præstationen og den megen omtalte, siger Nikolaj Jacobsen.

De små håndboldklubber er første led i fødekæden, men mange slås med medlemstilbagegang?

Ildsjæle og frivillige
stopper

– De små klubber er pressede, fordi flere og flere ildsjæle og frivillige stopper. Tankegangen er ændret. Tiderne skifter. I tidernes morgen gik vi til håndbold og badminton for det sociale. I dag har forældre ambitioner på deres børns vegne, og det rammer de små klubber, og selvfølgelig også på Thurø, erkender Nikolaj Jacobsen, der selv er træner for to af sine børn i GOG “for at give noget tilbage” til den klub, der var med til at udvikle ham til den unikke håndboldspiller på fløjen, hvor han underholdt publikum med sine finurlige mål i sine aktive år på banen.

Men, som han sagde til bladet Hus og Have her i marts:

“Jeg har sagt til mine børn, at jeg er ligeglad, om de spiller på det ene eller andet hold. Jeg håber bare, at de spiller håndbold, når de er 28 – for så har de haft det sjovt. Det er det vigtigste for mig”.

Og netop det at have det sjovt på håndboldbanen, var han selv eksponent for. Bare spørg de mange målmænd, der har sprællet forgæves…

Oureskolerne og GOG

Efterskolerne er både en helt og en skurk, når det gælder fremtidens håndbold.

– Mange efterskoler gør en god ting for håndbolden, men der er også nogle af de unge, der forsvinder efter efterskolen og ikke vender tilbage til klubben, siger Nikolaj Jacobsen.

Rugekasse for eliten 

Det skaber et tomrum. Han mener, at mange unge i dag går til sport for at blive gode og gøre karriere på eliteplan. Det rammer på bredden. Og han giver som eksempel samarbejdet mellem Oureskolerne og håndboldklubben GOG, som han kalder “en vigtig succes”.

– Oureskolerne er en rugekasse for eliten, der er ingen tvivl om, at Oureskolerne har et godt tag på talenterne, især på herresiden, og i samarbejdet med GOG, der har et godt håndboldmiljø, udklækker flest talenter, forklarer Nikolaj Jacobsen.

Han er således ikke nervøs for elitehåndboldens fremtid i Danmark.

– Jeg tror ikke, at der er et andet land i verden, hvor håndbold bliver eksponeret så meget som herhjemme.

Rødt kort til covid-19 politianmeldelse

Politiet stopper efterforskning, og der bliver ingen sag, efter politianmeldelse fra en jyde, da landstræner Nikolaj Jacobsen vendte hjem til Thurø og via tv-billederne blev hyldet i stor stil.

– Den anmeldelse, vi modtog, gik primært på, at velkomstfesten var arrangeret, så det har vi koncentreret vores efterforskning om. Konklusionen er, at det var den ikke. Vi har afhørt Thurø Borgerforening, og vi har gennemgået flere opslag på Facebook fra foreningen, hvor den helt specifikt netop opfordrer folk til ikke at forsamle sig. På den baggrund anser vi festlighederne som spontant opståede, og derfor vil ingen blive sigtet i sagen, forklarer advokaturchef Martin von Bülow til Thurineren.

– Vi har gennemgået fotos fra velkomsten, men vi har hverken navne eller adresser på personerne på billederne, og det har været vores vurdering, at det ville være alt for omfattende at begynde at lede efter disse personer. Vi kan godt se på billederne, at nogen står lidt for tæt sammen, og jeg vil ikke udelukke, at havde vi været til stede, så var bødeblokken nok blevet hevet frem.

Det glæder Nikolaj Jacobsen, at fornuften sejrer, og der ikke bliver rejst sigtelser og udskrevet bøder overfor de håndboldglade thurinere, der er stolte af deres VM-vinder.

– Jamen, det er jeg selvfølgelig glad for. Det er da mærkeligt, at der sidder en mand i Jylland, der ud fra to-tre billeder sender en politianmeldelse. Jeg synes, at folk var gode til at holde afstand, det gik stille og roligt, siger Nikolaj Jacobsen.